историја

историја

осигурување низ историјата

Првите облици на осигурување – Пишани траги за осигурувањето низ историјата

Свесноста за ризикот и опасноста кај човекот се развила многу одамна. Од тука, ги разгледуваме пишаните траги за осигурувањето низ историјата. Осврнувајќи се кон терминологијата и значењето на зборот осигурување, наидовме на неколку податоци. Зборот „осигурување“ како што пишува на еден од нашите извори, во најширока смисла значи сигурност, доверба во нешто, заштитата. ( француски […]

Првите облици на осигурување – Пишани траги за осигурувањето низ историјата Прочитај повеќе... »

istorija na zdravstveno osiguruvanje

Историја на доброволното приватно здравствено осигурување

Историјата за дополнителното приватно здравствено осигурување, датира многу назад во минатото. Сепак, според еден од нашите извори во 30тите години на минатиот век, на неименуван американски универзитет, група на професори биле првите основачи на ваквиот „пристап“. Професорите здружиле средства. Нивната намена била да покријат евентуални трошоци поврзани со заштитата во поглед на здравјето на клиниката

Историја на доброволното приватно здравствено осигурување Прочитај повеќе... »