историјата

историјата

осигурувањето

Како човештвото гледало на осигурувањето во минатото

Осигурувањето во минатото. Постоела ли свесноста во врска со ова прашање? Човечката потреба за безбедност и заштита, се разбира дека од секогаш се случувала. Тоа значи дека луѓето и во минатото барале начин некако да се осигураат. Разгледувајќи ја историјата, пред да се развие модерниот концепт на осигурувањето како што денес го познаваме, луѓето имале […]

Како човештвото гледало на осигурувањето во минатото Прочитај повеќе... »

историјата на осигурувањето-ѕвоното на Лојд

Историја на осигурувањето – Ѕвоното на Лојд

Lutine Bell или Лутин ѕвоното има посебнo место кога станува збор за историјата на осигурувањето. Особено ова е значаен предмет кој е поврзан со историјата на еден од најголемите осигурителни пазари Лојд од Лондон. Имено, ѕвоното го започнало својот живот на француската поморска фрегата (вид брод од тоа време) наречен Ла Лутин. Бродот бил заробен

Историја на осигурувањето – Ѕвоното на Лојд Прочитај повеќе... »