15 Факти за Осигурувањето

15 Факти за Осигурувањето – Моќта на осигурителната индустрија

Луѓето и компаниите низ годините наоѓале безброј начини, инвестирале и се труделе да го осигураат својот имот, богатство и се она што го имаат. Затоа, всушност сферата на „осигурувањето“ е далеку поинтересна од она што до сега го знаеме, мислиме и претпоставуваме.

Ова се 16 интересни факти поврзани со осигурителната индустрија кои докажуваат колку е таа моќна.

15 Fakti za Osiguruvanjeto
Се проценува дека во Британија има милиони коцкари, па според тоа оваа пасја станува сериозно хоби и посветеност. Според ваквите факти ,,Лојд“ разви специјална полиса која го осигурува работодавецот доколку двајца или повеќе од неговите вработени кои би ја освоиле националната лотарија дадат отказ.
Осигурителот, според оваа полиса ги покрива сите трошоци за услуги поврзани со обуката и ангажирањето на вработените.
Свеста за тоа дека треба да се осигураат нештата кој ни се важни, постои уште од старите цивилизации.
Така, во 1682 година во Лондон, постоело можност да се купи осигурување од пожар. На оние граѓани кои го поседувале тоа, им била дадена метална плоча која морала да биде прикачена на нивниот дом. Доколку имало пожар, веднаш се преземале чекори за гаснење на огнот. На оние пак кои немале таква плоча, не им била пружена помош, освен во случај пожарот да се прошири на оние луѓе со металната плоча.
Животот на холивудскиот режисер Стивен Спилберг е осигуран за 1,2 милијарди долари и тоа е најскапата полиса во светски рамки.
Во 1347 година во Џенова Италија, била потпишана првата полиса за осигурување.
Наградните игри се забавни за многумина. И нели нивната цел е да се достигне некаков престиж, да се освои награда! Но, Пепси не мисли така! Имено, светски познатата компанија на прочуениот пијалок, во 2003 година имаше наградна игра, во која наводно постоеше можност, да се освои една милијарда американски долари. Но, брендот изгледа само се шегувал и во своја заткулисна „одбрана“ платил 10 милиони долари за да се осигура дека тие пари никој никогаш нема да ги добие.
Наместо да им понудат животно осигурување, на семејствата на астронаутите од Аполо 11, им биле оставени стотици автограмирани постери за потоа тие да ги продадат во случај на некоја несреќа на нивните блиски.
Некогаш се верувало дека луѓето н икогаш неа да се осмелат да водат со уреди за навигација, па токму тоа билоа причината што GPS како идеја долго време не била патентирана.
Смеењето го продолжува животот, но може да ве доведе и до солзи. Сознанието дека смеењето може да доведе до смрт, ги натерало луѓето да земат полиси за осигурување во случај да умрат од смеа. Тоа се случувало кога комедиите станувале популарни на филмските платна ширум светот.
Бенџамин Френклин е човекот кој стои зад создавањето на Philadelphia Contributionship, најстарата сеуште активна компанија за осигурување во Америка отворена во 1752 година.
Мотивирајќи ги донаторите преку здравствено осигурување и финансиска компензација, Иран го елиминираше списокот за трансплантација на бубрег.
“Еnseurer“ е англо – нормански термин, збор кој во буквален превод значи „сигурен“ и „направи“. Токму од тука датира денешниот збор „осигурување“, поточно дури од 15 – от век.
Сте знаеле ли дека постои нешто што се нарекува најапсурден договор за осигурување што некогаш е потпишан. Станува збор за Макс Херве-Жорж, французинот кој има полиса за осигурување што инаку му дозволува да тргува акции врз основа на цените од минатите недели. Заклучено е дека ова е најглупавиот договор затоа што резултатот од истиот, може да биде Херве да стане сопственик на осигурителната компанија.
Единствената земја во светот каде приватното здравствено осигурување е задолжително е Холандија. Возраста или здравствената
Некогаш се верувало дека луѓето н икогаш неа да се осмелат да водат со уреди за навигација, па токму тоа билоа причината што GPS како идеја долго време не била патентирана.

15 Факти за Осигурувањето!